
Iedereen de baas!, een aansprekende boodschap voor de 1000 mensen in de zaal, waar ik er één van was. Aan het woord was Ricardo Semler. Hij is er trots op, om als eigenaar van diverse bedrijven met een jaar omzet van 400 miljoen, al in geen jaren een besluit genomen te hebben. Volgens hem is nut en noodzaak van management beperkt. Managers zijn vooral belangrijk om de omgeving te creëren waarin mensen tot hun recht te komen. Een omgeving waarin iedereen de baas kan zijn. Mensen zijn in staat om een auto of een huis te kopen, hun kinderen op te voeden, vakanties te regelen, met hun geld om te gaan en waarom zouden ze niet net zo verantwoordelijk voor hun eigen werk kunnen zijn?
Goede vraag…….. waarom zijn de organisaties veelal hiërarchisch georganiseerd? Waarom neemt het management de besluiten en niet de werkvloer? Waarom is een groot deel van de mensen ongemotiveerd aan het werk? Waarom…..
Elkaar de ‘waarom vraag’ stellen en het gesprek met elkaar aan gaan, helpt volgens Semler. Het draagt bij aan de betrokkenheid van mensen. De eerste keer naar het ‘waarom’ vragen, leidt vaak tot een gedachteloos, standaardantwoord. ‘Zo doen we dat nu eenmaal hier’ of zoals je tegen een klein kind zegt, ‘omdat ik het zeg’.
Bij de tweede keer vragen naar het ‘waarom’ moet de ander al een beetje nadenken. Je hebt de kans dat de meeste mensen lichtelijk geïrriteerd raken. Daarom is het zo belangrijk om in een bedrijf of organisatie af te spreken dat elkaar de ‘waarom vraag’ stellen bedoeld is, om samen verder te komen.
Bij de derde (vierde, vijfde enzovoort) keer vragen naar het ‘waarom’, kom je zoals Ricardo Semler zegt, bij de laag van wijsheid. Je moet dan echt nadenken over waarom we de dingen doen die we doen, en waarom we vragen aan anderen om te doen wat we willen dat ze doen. Wijsheid zijn intuïtieve keuzes die op ervaring gebaseerd zijn en voor de juiste balans zorgen. Het zijn besluiten die ook op de lange termijn goed uitpakken.
En dan blijkt dat heel veel regels en procedures niet nodig zijn. Dit geeft vrijheid én vraagt om authentieke, autonome mensen die verantwoordelijkheid willen nemen. En dan kom je tot hele nieuwe oplossingen. In de bedrijven van Semler heeft dat geleid tot een grote diversiteit aan arbeidscontracten, nieuwe werkverhoudingen, nieuwe producten, nieuwe bedrijven waarbij de mens en het bedrijf succesvol is.
Waarom is het dan zo moeilijk om bedrijven te veranderen? Volgens Semler heeft het alles te maken met angst. Angst om de controle los te laten en angst voor het onbekende. Vertrouwen is essentieel. In de bedrijven van Semler is alles openbaar, kun je zowel voor zijn bedrijf als de concurrent werken, stelt iedereen (met spelregels) z’n eigen salaris vast om een paar voorbeelden te noemen.
Ricardo Semler schat Nederland in als open- minded; op zoek naar nieuwe ideeën en betere oplossingen. Uit onderzoek in ons land blijkt steeds weer dat de meeste (meer dan de helft) mensen zich niet betrokken voelen bij hun werk. Dat kan niet anders dan effect hebben op hun persoonlijk welzijn (werken kost over het algemeen veel tijd, en blijkbaar denk je die beter te kunnen besteden) als ook op het resultaat van het bedrijf.
Wat denk jij? Is Nederland toe aan bedrijven en organisaties waarin ‘iedereen de baas’ kan zijn?
Geef een reactie