
In opdracht van de CNV is er een onderzoek gedaan naar hoe tevreden Nederlanders zijn over hun baan.
En wat blijkt uit dat onderzoek? De meeste werknemers (circa 75%) zijn tevreden over het arbeidscontract, de balans tussen privé en werk en het soort contract. Iets meer dan de helft geeft aan dat de werkdruk toeneemt.
Volgens de voorzitter van de CNV is de toegenomen werkdruk een serieus probleem. Want dan liggen klachten zoals overspannenheid en burn-out op de loer. Aan werkgevers de taak om een goed beeld te krijgen van de werkdruk (en er dan wat aan te doen neem ik aan MG)
Terecht heeft hij het ook over de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers. Volgens Piet Fortuin is de vakantie een goed moment om eens in de spiegel te kijken en je zelf vragen te stellen als;
- Hoe ben ik bezig
- Waar liggen mijn grenzen
- Wat kan ik zelf doen om op een gezonde manier aan het werk te blijven?
Niks mis mee. Echter beter zou zijn om eerst twee andere vragen te stellen;
- Hoe gelukkig word ik van mijn werk?
- En hoe komt dat?
Rationeel
Als je vraagt hoe tevreden mensen zijn over hun werk dan komt er veelal een rationeel antwoord. Ik verdien redelijk/ genoeg, de reisafstand is goed te doen, de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed enzovoort.
Gevoel
Als je vraagt ‘hoe gelukkig word je van je werk’? krijg je andere antwoorden. Dan betrekken mensen hun gevoel er bij. En je gevoel geeft veel beter aan hoe het echt met jou en je werk zit. Als je dan vraagt hoe dat gevoel komt krijg je ook gelijk de aanknopingspunten voor de gewenste of noodzakelijke veranderingen.
Beter beeld en geluid
Als werkgevers vaker zouden vragen naar hoe gelukkig ben je met/in je werk dan krijgen ze ook gelijk meer beeld en geluid bij de werkdruk.
Natuurlijk is werkdruk te meten in toegenomen werkzaamheden maar het is zeker ook een beleving- die dus van medewerker tot medewerker zal verschillen.
Welke vraag zou jij jezelf stellen als je tijdens de vakantie in de spiegel kijkt?
Geef een reactie