
Vandaag start er een campagne die aandacht vraagt de slachtoffers van seksueel geweld. 1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland hebben weleens seksueel geweld meegemaakt. Onder dwang seksuele handelingen uitvoeren heeft vaak grote impact.
Na seks tegen je wil, is het goed om zo snel mogelijk hulp te vragen. Liefst binnen 7 dagen omdat er dan veel mogelijkheden zijn op medisch, psychologisch en forensisch vlak. Maar ook als het (veel) langer geleden is, is er hulp.
Op de website ‘watkanmijhelpen’ kun je terecht voor jezelf of iemand die je lief is.
4 bio-logische reacties op angst
Bij het ervaren van een heftige situatie neemt ons reptielenbrein/ ons lijf het over. Ons rationele brein wordt afgesloten en ons lijf doet er alles aan om de gevaarlijke situatie te overleven. Onze soort heeft daar 4 overlevingsstrategieën voor.
Wát je doet is niet iets waar je voor kiest, je lijf neemt het over. Het kiest de strategie met de meeste kans van slagen op overleven.
Bevriezen
Circa 70 procent van de mensen die met ongewenste seks worden geconfronteerd ‘bevriezen’. Ze roepen niet om hulp, lopen niet weg, kunnen niets doen. Ze voelen zich vaak – onterecht- schuldig daarover terwijl het een natuurlijke reactie is gericht op overleven.
Vluchten
Vluchten; wegwezen van de situatie. Dat kan heel letterlijk door er als een haas van door te gaan. Of wat meer figuurlijk door bijvoorbeeld in een voor jou onaangenaam gesprek – zo snel als je met goed fatsoen kunt, het gesprek af te ronden.
Vechten
Vechten is de derde overlevingsstrategie. Vechten op leven en dood. De eerste klap is een daalder waard. Slaan voordat je geslagen wordt.
Flauw vallen
De vierde en meest onbekende overlevingsstrategie is flauwvallen. De schok, de angst is te groot en je valt letterlijk flauw. Je bent als het ware dood en dat kan de interesse van de aanvaller doen verslappen waardoor het gevaar wordt afgewend.
Impact van seksueel geweld
De impact van seksueel geweld zal van persoon tot persoon verschillen. Hulp helpt. Gun jezelf die hulp, blijf er niet alleen mee zitten. Hulp vragen kan op verschillende manieren, zelfs anoniem. Check de website ‘Watkanmijhelpen’ .
Voor jezelf of voor een ander.
1 op de 5 vrouwen
1 op de 16 mannen
Dat in een ‘beschaafd land als Nederland…..
Gelukkig is er hulp (dat dan weer wel).
Geef een reactie