
Stel je eens voor dat als door een wonder het zelfde bedrag wat je nu verdient zomaar iedere maand op je rekening gestort zou worden. En dat blijft voor de rest van je jaren zo. Wat zou je dan doen?
—– denk even na voor je verder leest——–
Onthoud de eerste gedachten die opkwamen.
Waarom is jezelf deze vraag stellen belangrijk? Voor veel mensen is een belangrijke reden om te werken het inkomen. Voor mánnen is dit vaak een belangrijke zo niet de belangrijkste reden om te gaan werken. Voor veel vrouwen is het geld minder belangrijk. Vrouwen vinden vaker de sociale contacten, iets nuttigs doen voor de maatschappij en de waardering die dit geeft belangrijker. Natuurlijk is geld, een inkomen belangrijk.
Ik denk dat we allemaal mensen kennen die geketend in een gouden kooi vast zitten aan hun werk. Het salaris en de verworven rechten zijn goed, de vaste aanstelling is er, en ja dat heb je niet zomaar ergens anders, zeker niet in deze tijd. En ondertussen zitten ze niet goed op hun plek. Bijvoorbeeld omdat andere redenen, zoals je nuttig voelen, waardering ontvangen niet aan bod komen in het werk wat ze nu doen. Of omdat ze zelf niet meer passen bij het werk wat ze doen omdat zijzelf (of hun situatie) veranderd is.
Door jezelf de ‘wondervraag’ te stellen, prikkel je jezelf om eens verder te denken over de combinatie tussen jezelf en je werk. Als het geld geregeld is zou je dan blijven werken? En waarom zou je dat doen? Wat biedt het werk jou? En als je zou blijven werken, is dat dan hetzelfde werk als wat je nu doet? Zou je er net zoveel tijd in stoppen? Of…
Deze ‘wondervraag’ helpt je om eens buiten de bestaande kaders of de waan van de dag te denken. Door af en toe dit soort vragen te stellen, help je jezelf om je bewust te zijn hoe het met je gaat in je werk. Daarmee voorkom je dat je signalen die er vaak wel zijn – kwaaltjes, opmerkingen van anderen, emoties- niet oppikt. Bewustwording helpt je om daar waar nodig tijdig actie te ondernemen. Zo houd je zelf de regie in handen zodat wat je verdient met je werk, je niet teveel kost……
Hoe doe jij dat?
Ha allen, wil graag weer even reageren op Marieke’s blog.
Een aantal jaren geleden kreeg ik een email dat ik 1 miljoen Euro had gewonnen. Bill Gates en de consul van Brunei hadden er mee van doen. Ik hoefde slechts mijn gegevens te geven en kon dan in Amsterdam het geld ophalen.
Ik dacht natuurlijk meteen, dit is te mooi om waar te zijn ….. en dat was het natuurlijk ook…. Maar ik ging mee in de gedachte, vertelde het niemand en leefde zelf een week lang met het idee dat ik binnenkort miljonaire zou zijn!
Ik ontdekte dat er niet veel in mijn leven zou veranderen. Niet dat ik geen ideeën had over de besteding van het miljoen binnenkort, maar ontdekte dat ik er niet gelukkiger of ongelukkiger door zou zijn. Of misschien nog eerder het laatste, dan het eerste….
Uiteindelijk waren ze natuurlijk uit op mijn geld (wat ik niet heb en had!), maar daar gaat het nu niet om….Het was een leuke constatering of ervaring …
Nu ben ik gepensioneerd en heb iedere maand een inkomen, zonder dat ik ervoor hoef te werken. Dat is fijn van de ene kant, zeker in deze crisistijd, maar van de andere kant mis ik inderdaad de sociale contacten, de invulling van iets kunnen betekenen voor anderen.
Geen nood, ik geef nog steeds yogales en kan mijn ei voor een groot deel daarin kwijt, hoewel ik zeker regelmatig (pas één jaar gepensioneerd) mijn collega’s en andere trainingswerk mis ….
Lieve groet,
Rian Verhoeven