
Let op je woorden! Dat is vast tegen je gezegd, in ieder geval toen je een kind was en waarschijnlijk zeg je het zelf nu weer ; tegen kinderen of misschien tegen een partner. De ander gaf je daarmee een waarschuwing dat je een grens dreigde te overschrijden , of dat je dat al gedaan had. Laten we die ander even vergeten en focussen op jou. ‘Let op je woorden’ bedoel ik nu vooral als een waarschuwing van jezelf aan jezelf. En dan gaat het niet eens alleen over wat je hardop zegt maar zeker ook wat je in gedachten tegen jezelf zegt. Of wel self-talk.Want ongemerkt overschrijd je grenzen!
ik kan het niet,
ik moet,
ik hoop,
het is niet mijn schuld,
het zit mij altijd tegen,
ik kan er niets aan doen,
het is een probleem
Je overschrijdt grenzen: De grens van jezelf kleiner maken dan dat je bent, de grens van verantwoordelijkheid op je nemen of afschuiven, de grens van pessimisme en realisme, de grens van jouw grens aangeven en respecteren of niet. De grens naar slachtoffer of niet. Zeg in plaats daarvan hardop of in gedachten tegen jezelf woorden als:
Ik doe het niet,
Ik wil,
Ik weet,
Ik ben verantwoordelijk,
Het zit nu tegen, dat wordt anders,
Ik kijk wat ik kan doen,
Het is een uitdaging.
Voel je het verschil? Hoe we denken, hoe we praten levert een gevoel op en vandaaruit gaan we handelen. Als jouw denken, jouw praten, je een gevoel geeft waardoor je kleiner, afhankelijker wordt dan ga je daar ook naar handelen. Let dus op je woorden! Praat tegen jezelf met woorden die je het gevoel geven dat je competent bent, dat je wat er ook speelt áán kunt, dat je in control bent, dat het goed komt.
Ken jij nog andere voorbeelden? (Her)ken je de kracht van woorden?
[…] fan van jezelf praat je positief over jezelf zowel hardop als in gedachten (link). Als je leeftijd gevraagd wordt. Geef dan antwoord zonder dat er woordjes als ‘al’ of […]