
Je zult toch rond de vijftig jaar zijn en werken of erger nog, niet werken. Te duur, niet flexibel, wachtend op pensioen, sloom, niet zo productief, vaak ziek dat zijn de beelden die werkgevers en collega’s hebben over 50 ‘tigers. Jong is dynamisch, flexibel, is goed thuis met social media; die moet je hebben. We creëren wel specifieke banenplannen voor jongeren, of starten een trainee traject voor jongeren ondanks de vacaturestop. En natuurlijk is dat ook belangrijk; echter dat foute imago van ouderen steekt. Ik wil niet ontkennen dat de eerder geschetste ouderen er zijn, maar het gaat wel heel erg ver als een groep van honderdduizenden dat imago krijgt opgedrongen. Kijk om je heen en ik zie gemotiveerde medewerkers en ik zou zeggen super gemotiveerde vijftig plussers die op zoek zijn naar een baan. Mensen die graag hun werk -en levenservaring inbrengen in het werk. En wat dacht je van al de opgedane kennis? Natuurlijk mag je verwachten dat die kennis up to date is (en waarom zou dat niet zo zijn; bijblijven in deze tijd van snelle veranderingen mag je van iedereen verwachten). Een groot voordeel is dat die kennis niet alleen uit de boeken komt maar is getoetst aan de praktijk. En wat dacht je van de opgedane ervaring? Juist je ervaring helpt om problemen op te lossen en beter nog, juist te voorkomen. Natuurlijk mag je verwachten dat mensen open blijven staan voor veranderingen. Tegelijkertijd is het hebben van ervaring bij bijvoorbeeld de zoveelste reorganisatie een groot plus punt. Je laat je niet gek maken en weet dat je daarin moet mee bewegen en voor jezelf moet zorgen. En nee, dan bedoel ik niet “bukken en weer over gaan tot de orde van de dag”. Is motivatie dan een probleem? Ik denk het niet; juist ouderen hebben geleerd hoe relatief belangrijk werk is. Er is inderdaad meer op de wereld dan werk alleen én tegelijkertijd weten ouderen juist heel goed waarom werk voor hen belangrijk is. En natuurlijk is dat iedereen anders maar denk aan passie voor je werk; steeds beter worden in je werk; groot netwerk waar je bij betrokken bent; langere termijn denken; werk als een vervullend onderdeel van je leven.
En een groot voordeel is dat de oudere werknemer betrouwbaar is; het is geen jobhopper en hij/zij is op maandagochtend niet brak, noch bij een beetje tegenslag ziek. Het is een fabel dat er onder 50’tigers meer ziekteverzuim is.
Kortom, zonder jongeren tekort te willen doen, ouderen zouden een dijk van een imago moeten hebben bij werkgevers. Een werkloze 45-plusser doet er vier keer vaker, dan een jongere (tot 25 jaar), twee jaar of langer over om weer een baan te vinden. En dit foute imago maakt het alleen maar moeilijker.
Welke ideeën heb jij om van het foute imago van de oudere werknemer af te komen?
Dit klinkt niet alleen als een dynamisch maar ook zeker als een bijzonder bedrijf. Heb jij een idee welke beelden (positief imago) er bestaan dat ook 65+ ers in je team werken?
Het bedrijf waar ik bij werk is zeer dynamisch en heeft een team met goede, gemotiveerde mensen.
Mijn jongste collega is 32 (1981)
Dan volgen er 2 uit ’77,’ 1 uit ’69, 1 uit ’66 en 2 uit ’64.
De rest, 14 medewerkers zijn tussen de 50- en 60 jaar.
9 collega’s zijn 60 jaar of ouder waarvan 2 van 66 jaar, 1 van 67 en 1 van 69 jaar
Hoezo fout imago?
Ik ben 45 jaar en voor veel werkgevers te oud…. Auw dat deed wel even pijn! Vervolgens denk ik wel dat er direct een creativiteits bubble ontstaat, waarin ook voor mij een baan bestaat. Nu mag ik er alleen nog in volharden…..
Deze maatschappij is er ontzettend goed in om de motivatie van ouderen om zeep te helpen. Door niet naar ze te luisteren, goede ideeën weg te torpederen, ze zelfs volledig weg te pesten. Mijns insziens zou een soort collectief van ouderen ( lees een soort bond) kunnen maken dat ze hun (vaak enorme) krachten en potentieel bundelen en naar buiten brengen. De overheid zou kunnen stimuleren in een soort maatjes projekt binnen bedrijven. Zodat zij hun kennis en kunde op de jongere generatie zouden kunnen overdragen. Waarschijnlijk zou er zo ook wederzijds begrip kunnen ontstaan. Want het is niet alleen zo dat jongeren ouderen niet begrijpen, maar ook andersom.