
Afgelopen weekend had ik een familiereünie van mijn moederskant in Ommerschans. In 1800 zoveel heeft daar een voorouder van ons gewoond. Ruim 70 man/vrouw waren er: nog een enkele oom en tante en vooral veel neven en nichten. Waarvan soms een partner mee was of hun kinderen en de kinderen daarvan. Het was een mooie, zonnige dag met veel praten van ‘hoe is het nu met jou’ en ‘weet je nog toen…’
Een van mijn herinneringen die getriggerd werd –door de paaseitjes op tafel, was de familiebijeenkomst op eerste Paasdag. Het grootste deel van de familie verzamelde zich die dag bij mijn oma. In mijn kinder–en jeugdjaren waren wij er ook ieder jaar bij. Als kinderen deden we allerlei spelletjes met hard gekookte eieren zoals wie kon er het verste mee gooien én ze heel houden.
Er werden enorme pannen met eieren gekookt. Dat was altijd een dingetje- wie het dat jaar deed want ze moesten natuurlijk niet te hard en niet te zacht zijn. En daarna met z’n allen eieren eten. En ieder jaar was er weer een strijd wie de meeste eieren kon eten. En de eindstrijd ging altijd tussen twee neven van mij.
Volgens Gert Jeroen die ik afgelopen zondag sprak had hij het record van 15(!) eieren. Ik heb het niet meer gecheckt bij de andere neef.
Oud symbool
Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman zijn paaseieren een soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?” Het ei is een universeel symbool voor schepping, wedergeboorte en voor de kosmos waarbinnen al het geschapene leeft. Een ei heeft alles in zich.
Als een ei van buiten breekt, stopt het leven. Als het breekt van binnen, dan begint het leven. De beste dingen beginnen altijd vanuit je innerlijk.
En als symbool geldt dat net zo goed voor je eigen leven.
Als je vast dreigt te lopen in je werk of in je leven dan is het gewenst dat je van binnenuit – jij als ei 😉 – breekt. Want als je blijft doen wat je altijd al deed, dan verandert er niets. Als je anders moet of wilt dan moet je breken met oude gewoontes en gedachten.
Gebroken worden van buitenaf en eindigen als omelet (lees ziek of burn-out) is niet de bedoeling!
Ik wens je fijne Paasdagen met veel eieren. Wat mij betreft bij voorkeur van chocolade 🙂
Geef een reactie